Μια αναδρομή στο παρελθόν έκανε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Σερρών Ευαγγελία Τανταλάκη, με αφορμή το αφιέρωμα του Infonews24 στους πρώτους Καποδιστριακού δήμου του Νομού Σερρών. Η κυρία Τανταλάκη, πριν από 23 χρόνια είχε εκλεγεί ως η πρώτη Καποδιστριακή δήμαρχος Αχινού και ήταν μια από τις δύο γυναίκες δημάρχους του Νομού Σερρών. Εκείνη την περίοδο στον Δήμο Αχινού ήταν τρείς οι δημοτικές παρατάξεις στις εκλογές: η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» με επικεφαλής την Ευαγγελία Τανταλάκη-Φωτιάδου, η «Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον Γεώργιο Γιαννιώτη και η «Ριζική Αναβάθμιση Αναγέννηση» με τον Στέργιο Θεοδωρή.
Την Α’ Κυριακή των εκλογών οι παραπάνω παρατάξεις έλαβαν τα εξής ποσοστά: «Δημοτική Ενωτική Κίνηση»: 33,50% και 1.525 ψήφους, «Νέα Εποχή»: 39,50% και 1.799 ψήφους, «Ριζική Αναβάθμιση Αναγέννηση»: 27,00% και 1.232 ψήφους.
Τη Β’ Κυριακή οι παρατάξεις που αναμετρήθηκαν ήταν η «Δημοτική Ενωτική Κίνηση» και η «Νέα Εποχή», με την κυρία Τανταλάκη να αναδεικνύεται δήμαρχος, με ποσοστό 50,60% και 2.193 ψήφους, ενώ ο Γεώργιος Γιαννιώτης έλαβε το ποσοστό 49,40% και 2.141 ψήφους.
Η Ευαγγελία Τανταλάκη μίλησε στο Infonews24 για την εμπειρία της ως δήμαρχος, καθώς ήταν η πρώτη φορά που είχε εφαρμοστεί ο θεσμός του Καποδίστρια, για τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ως δήμαρχος, τη σχέση της ίδιας και της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση. Απάντησε στο ερώτημα αν της λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποια θα ήταν η στάση της σε ενδεχόμενο κάλεσμα για κάθοδο στις δημοτικές εκλογές.
(Μέχρι στιγμής, στο Infonews24 μίλησαν οι τότε Δήμαρχοι Αμφίπολης Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κορμίστας Δημήτρης Τσιακυρίδης, Σιδηροκάστρου Μιχάλης Δοδακόπουλος, Σκοτούσσας Κώστας Τρέντσιος, Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας, Νιγρίτας Δημήτρης Δάπης, Αλιστράτης Παναγιώτης Ομιλιάδης και Ροδολίβους Κώστας Τσιρογιάννης).
Δ.Κ: Κυρία Τανταλάκη ήσασταν η μία από τις δύο γυναίκες δημάρχους του Νομού Σερρών στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, στον Δήμο Αχινού! Θέλουμε να μας μιλήσατε την εμπειρία σας.
Ε.Τ.: «Όταν το 1998 μπήκα στη διαδικασία στον Δήμο Αχινού η αλήθεια είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι του ’98 δεν μου είχε περάσει καθόλου από το μυαλό η ιδέα ότι μπορώ να ασχοληθώ με τα κοινά. Βέβαια ήδη ήμουν υπάλληλος 25 χρόνια όταν μπήκα σ’ αυτή την διαδικασία και το γεγονός ότι ήμουν στη δημόσια διοίκηση ομολογώ ότι με βοήθησε πάρα πολύ στο να διοικήσω τον δήμο Αχινού. Πράγματι, εγώ και η κυρία Άννα Μαυρίδου ήμασταν στους 914 δήμους αν δεν κάνω λάθος σε όλη την Ελλάδα μόνο 13 γυναίκες δήμαρχοι, δυστυχώς. Ήταν μια πολύ καλή περίοδος για εμένα, με εμπειρίες, τις οποίες απέκτησα τότε και οι οποίες ήταν πάρα πολύ καλές. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η νομοθεσία για τους Καποδιστριακούς δήμους και έχω καλές αναμνήσεις».
Δ.Κ: Τι έχετε να θυμάστε από εκείνη την περίοδο;
Ε.Τ.: «Τι να πρωτοθυμηθείς; Ήταν η πρώτη φορά που είχε εφαρμοστεί ο θεσμός του Καποδίστρια. Έγιναν οι συνενώσεις των πρώην κοινοτήτων, υπήρχαν προβλήματα και ειδικά για έναν νεοσύστατο δήμο σίγουρα υπήρχαν πολλά προβλήματα. Καταρχάς, υπήρχαν οι αντιδράσεις των πρώην Κοινοτήτων, αλλά με την καλή και σωστή δουλειά που κάναμε ως πρώτη δημοτική αρχή, κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των Κοινοταρχών και των πολιτών από κάθε κοινοτικό διαμέρισμα. Εκείνο που επιδιώξαμε εμείς και το εφαρμόσαμε σε ένα μεγάλο βαθμό από την αρχή ήταν να αντιμετωπίζουμε όλες τις πρώην κοινότητες με ισότητα. Εμείς δεν αξιολογούσαμε τα προβλήματα που είχε η κάθε κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες που υπήρχαν. Να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε. Προσπαθούσαμε να ικανοποιούμε όχι «γούστα», αλλά ανάγκες και απαιτήσεις λογικές».
Δ.Κ: Εντάσεις στα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν κυρία Τανταλάκη;
Ε.Τ.: «Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο υπήρχαν διαφωνίες, όμως προσπαθούσαμε να εφαρμόζουμε σωστά τη διοίκηση του δήμου, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Οφείλω να πω ότι ίσως ήμασταν ο μοναδικός δήμος που οι αποφάσεις σε ποσοστό 99,9% ήταν ομόφωνες. Αρχή μας ήταν να ενημερώνουμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονταν είτε από έμενα είτε από τους υπαλλήλους του δήμου και κατά συνέπεια δεν υπήρχε ο λόγος να αντιδρά η αντιπολίτευση. Ένα άλλο σημείο που εφαρμόζαμε ήταν να ακούμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Όταν μια πρόταση ερχόνταν από την αντιπολίτευση και αντιλαμβανόμασταν ότι ήταν για το καλό των δημοτών την «υιοθετούσαμε» και τη περνούσαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα από το δημοτικό συμβούλιο. Και αυτό πιστεύω ότι ήταν ένα λόγος για τον οποίο όλες σχεδόν οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες».
Η κυρία Τανταλάκη θυμήθηκε, επίσης, μια φράση που έλεγε ο πρώην δήμαρχος Σερρών, Ζήσης Μητλιάγκας ότι η τότε ομάδα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) ήταν η «dream team» των δημάρχων του Νομού Σερρών. Μάλιστα, όπως λέει η πρώην δήμαρχος Αχινού, τότε ό,τι προβλήματα υπήρχαν, όλοι μαζί οι δήμαρχοι τα συζητούσαν και ομαδικά διεκδικούσαν τις λύσεις τους κατεβαίνοντας στην Αθήνα. «Οι πρώτοι Καποδιστριακοί δήμαρχοι ήμασταν η ομάδα της ΤΕΔΚ του Νομού Σερρών και όπως συνήθιζε να λέει ο αρχαιότερος των δημάρχων, ο δήμαρχος Σερραίων, ο Ζήσης Μητλιαγκας ήμασταν η dream team των δημάρχων και αυτό πράγματι ίσχυε. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία στην ΤΕΔΚ, μάλιστα ήμουν και εκλεγμένη στο Δ.Σ. Ό,τι προβλήματα είχαμε τα συζητούσαμε και ομαδικά κατεβαίναμε στην Αθήνα στα υπουργεία και διεκδικούσαμε τις λύσεις των προβλημάτων και αυτό ωφελούσε όλους τους δημάρχους και όλους τους δημότες της Περιφερειακής Ενότητας».
Δ.Κ: Σας λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ε.Τ.: «Δεν θα έλεγα ότι μου λείπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν είχα μπει σ’ αυτή τη διαδικασία ήμουν 25 χρόνια δημόσιος υπάλληλος δεν ήταν αυτοσκοπός μου να γίνω δήμαρχος. Δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει, γιατί τελειώνοντας όλη αυτή τη διαδικασία ξανά επέστρεψα στην υπηρεσία μου, στην οποία αισίως συμπληρώνω στο τέλος της χρονιάς 37 συναπτά έτη υπηρεσίας και πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ. Ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία, αλλά δεν θα ξανά έμπαινα σ’ αυτήν τη διαδικασία».
Δ.Κ: Αν ερχόταν οποιοσδήποτε δήμαρχος σήμερα και σας καλούσε να κατέβετε στις δημοτικές εκλογές μαζί του τι θα του απαντούσατε;
Ε.Τ.: «Θα τον ευχαριστούσα, αλλά δεν έμπαινα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Όχι ότι δεν θέλω να συμμετέχω, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν και νεότεροι άνθρωποι από εμένα και με περισσότερες γνώσεις και νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε το πεδίο και σε νεότερους ανθρώπους και σε καινούργιους ανθρώπους να δοκιμάζονται και να προσφέρουν αρκεί να τη διάθεση να προσφέρουν».
Στο τέλος της συνέντευξης η Ευαγγελία Τανταλάκη καλεί τους νυν και επόμενους δημάρχους να ακούν τους πολίτες και να έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους στα προβλήματα των πολιτών. «Να ακούν τους πολίτες! Γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας όταν μπαίνουμε σ’ αυτή την διαδικασία. Να ακούμε τα προβλήματα των πολιτών, να είμαστε κοντά στα προβλήματα, στην καθημερινότητα, η οποία δυστυχώς ταλανίζει όλους τους δήμους και όλα τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. Ξέρω ότι υπάρχουν δυσκολίες, πολλές φορές τα αιτήματα των πολιτών μπορεί να είναι ως παράλογα, θα έλεγα αλλά οφείλουμε πάντα να έχουμε επικοινωνία με τους πολίτες και να είμαστε κοινωνοί των προβλημάτων τους και να ακούμε. Να έχουμε ανοιχτά αυτιά και να ακούμε».